Hervai Mihály:
______________Fotószakkör______________
© hervai.hu
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Bookmarks
Share via e-mail


< VISSZATOVÁBB >


ISO – a fényérzékenység


A digitális fényképezés egyik legnagyobb előnye, hogy akár képről-képre változtatható a fényérzékenység, míg régen ehhez filmet kellett cserélni (vagy egyszerre több gépet használni!). Miről is van szó? A filmes időkben különböző érzékenységű filmeket lehetett vásárolni (korábban sokféle elnevezés, számozás létezett, pl. ASA, DIN, GOSZTY). A film (érzékelő lapka) érzékenységét manapság az úgynevezett ISO számmal adjuk meg. Ha nagyobb érzékenységet használsz, kevesebb idő is elegendő a megvilágításhoz, amit a mélységélesség vagy a zársebesség növelésére használhatsz.


A szabvány ISO értékek: 100, 200, 400, 800, 1600, stb…


A fent megadott értékek között éppen egy rekesznyi a különbség, tehát az ISO 200 dupla, az ISO 400 négyszer olyan érzékeny, mint az ISO 100 (így 1, illetve 2 rekeszt nyerünk).


Kézenfekvő lenne mindig a lehető legérzékenyebb, azaz legmagasabb  ISO beállítást használni (természetesen a maximális érték gépfüggő), de sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet.


A magas fényérzékenységű filmek szemcsés képet adnak, amivel bemozdulás nélkül lehet például szép hajnali képeket készíteni, viszont a szemcsésség miatt a képnek jellegzetes „szomorkás” hangulata lesz. Van, akinek ez az „effekt” tetszik és néha jót is tesz a képnek (főleg fekete-fehérben), de a legtöbbször zavaró, hogy nem lesz szép, éles a fotó.


A digitális gépeknél egészen más ok miatt, de szintén zajos lesz a nagy érzékenységgel készített kép. A képérzékelő jelét elektromos úton erősítik fel (ami zajosodást okoz), illetve főleg a hosszabb expozícióknál melegedés is fellép, ami szintén zajt okoz (jellemzően piros foltokat a sötét részeken).


A fényképezőgép minősége (ára) többnyire egyértelműen összefügg azzal, milyen fényképekre számíthatunk magasabb ISO érték mellett.


A minőségen és a gyártástechnológián túl fontos magának a képérzékelő lapkának a fizikai mérete, egy picike mobil telefonba gyártott lapka mindig zajosabb, mint egy nagyobb, amit egy dSLR-ben találunk, persze a fejlesztések folyamatosan egyre jobb lapkákat eredményeznek.


Minden fényképezőgépnek van egy alapértelmezett ISO beállítása (pl. 200), ahol a legszebb, legzajmentesebb képet kapjuk, érdemes ezt használni és ettől eltérni csak indokolt esetben, tudatosan szabad. Az adott masinával ki kell kísérletezni, hogyan néznek ki a fotók normál és alacsony megvilágításban magasabb ISO értékeken és magunknak kell eldönteni, mit tartunk még elfogadható minőségnek. Vannak helyzetek, amikor nagyon jól jön a magas ISO érték, jellemzően, amikor nincs lehetőségünk vakut használni (esetleg tiltott, vagy zavaró lenne – például egy cirkuszi előadáson, hogy az állatok ne rémüljenek meg, vagy újszülött csecsemők esetén, akiket SOHA nem vakuzunk szembe).


A mobiltelefonokkal és kis kompakt gépekkel, illetve a komolyabb masinák automata beállításaival az a legnagyobb baj, hogy az ISO értéket szabadon (automatikusan) kezelik, így ha csak kicsit is eltér a megvilágítás az ideálistól, az automatika megemeli a fényérzékenységet és máris zajos képek születnek.


Ha magasabb ISO értéket használsz, ne felejtsd el utána visszaállítani az alapértelmezett értékre! Ha véletlenül úgy marad, később egy szépen megvilágított téma esetén első látásra valószínűleg nem is fog feltűnni a különbség (főleg a kis LCD képen).  A számítógép monitorán kinagyítva viszont már egyértelmű lesz a magas érzékenység miatti minőségromlás (zaj), amit utómunkával picit javítani lehet, de olyan eredményt már ne várj, mint ha az alacsonyabb ISO értéket használtad volna.


Az alábbi két képrészleten jól megfigyelhető a magas ISO érték okozta zajosodás. Az extra magas ISO érték mellett hagytam, hogy a fényképezőgép automatikusan szűkítse a rekeszt és csökkentse a záridőt (így gyakorlatilag ugyanazt az expozíciót kaptam), a durva minőségromlás miatt viszont csapnivaló lett az eredmény:

magas iso - digitális zaj © hervai.hu

1/4000, F11, ISO3200 | 1/750, F5.6 ISO200


túlmelegedés - digitális zaj © hervai.hu

Melegedésből származó zaj kis kompakt géppel készült képrészleten (emberi bőr).


Elefánt - Elephant © hervai.hu

Egy jó példa a magasabb ISO érték használatára (ISO800): cirkuszi elefánt.< VISSZA
Minden jog fenntartva! © hervai.hu


TOVÁBB >

Fejezetválasztó: